Sprinkler-1 Tűzvédelmi Kft.
2120 Dunakeszi, Pf. 37.
Telefon/Fax: +36 1 236-0772
E-mail: info@sprinkler-1.hu

Tűzvédelmi berendezések eszközeinek gyátrása és forgalmazása
Habanyag tartályok Habbekeverők Habkoncentrátumok Középhab habsprinkler Nehézhab sprinkler-fej, drencser-fej Riasztó- és deluge szelepek Egyéb speciális eszközök
Habanyag tartályok Habbekeverők Habkoncentrátumok Középhab habsprinkler Nehézhab sprinkler-fej, drencser-fej Riasztó- és deluge szelepek Egyéb speciális eszközök

HABSPRINKLER ESZKÖZÖK

A habsprinklerek hasonlóak a vízzel oltó sprinklerekhez, annyi a különbség, hogy az oltóvíz szerepét a haboldat veszi át. Hogyan is működik a habsprinkler? A habanyag tartályból habkoncentrátum áramlik a habbekeverőhöz, ahol megfelelő arányban víz keveredik hozzá, és a haboldat a riasztószelep (más esetben deluge szelep) megnyílásakor a hab-sprinkler (más esetben drencser) fejekhez áramlik, majd ott habpermetként kiszórva eloltja a tüzet.

A fenti eszközök mindegyikét a legkorszerűbb, bevizsgált, engedélyezett formában ajánlja megrendelőinek a Sprinkler-1 Kft. Miért is van szükség a hab-sprinklerekre és miért nem elég az egyszerű, olcsóbb vízzel működő sprinkler?

Elsősorban a nagyszámú gyógyszer- és vegyipari területen létesített oltóberendezések között fordulnak elő olyan rendszerek, melyeknél a sprinkler oltóhatásának kiegészítésére hab bekeverés is történik. Az ilyen, úgynevezet habsprinklerek egyesítik a sprinklerrel és a habbal történő oltás előnyeit. Hasonlóképpen kifejtik hűtőhatásukat, mint a normál sprinklerek, de emellett a habbekeverés miatt a vízzel nem nedvesíthető anyagok felületén is elterülnek és elzárják azokat a levegő oxigénjétől.

Habsprinkler eszközök 1

A legkorszerűbb kettős filmképző anyagok alkalmazásával habroncsoló anyagok, mint például az alkohol oltására is alkalmassá válik a habsprinkler rendszer.

Habsprinkler eszközök 2

Szabványok, standardok, biztosítók

A jelenlegi magyarországi szabályozás szerint habbal oltó berendezést csak létesítési engedély birtokában lehet beépíteni. A létesítési engedély kiadását az elsőfokú hatóságtól 2012. január elsejétől a területileg illetékes Megyei vagy Fővárosi Katasztrófavédelmi Tűzmegelőzési Osztályon kell kérelem formájában kérvényezni.

Habsprinkler eszközök 3

A sprinkler berendezés létesítését csak engedélyezésre, a kérelem mellékleteként benyújtott dokumentáció és az engedély birtokában lehet megkezdeni. Nemzetközileg is hasonló előírások vannak, de jellemző a nemzetközi piacokra, hogy ott a nemzeti előírások mellett a biztosító-rendszerek előírásait is figyelembe kell venni. A habsprinklerekre a sprinklerek, és a habbal oltók előírásai is kötelezőek, tisztelt olvasóinknak ajánljuk a tervezési segédletet a VEVŐSZOGÁLAT oldalunkon, a tisztánlátás elősegítése céljából.

A TERVDOKUMENTÁCIÓBAN MINDEN TŰZOLTÓ ESZKÖZ ÉS SZERELVÉNY BEVIZSGÁLT ÉS ENGEDÉLYEZETT TERMÉK LEHET. A Sprinkler-1 Kft. a megfelelő tanúsítványokkal forgalmazza a habsprinkler termékeit is.

A tűzvédelmi szakhatóság a létesítés során bármikor ellenőrizheti, a használatba vételi eljárás részeként pedig kötelezően ellenőrzi az engedélyezési dokumentációban jóváhagyott műszaki megoldás megvalósítását. A sprinkler berendezés létesítése után az elsőfokú hatóságtól kérvényezni kell a berendezés használatbavételének engedélyezését, amit a hatóság, a szakhatóság állásfoglalása alapján fog megadni.

A Sprinkler-1 Kft. által átadott bizonylatok az eljárások során megkönnyítik a használatba vételt.

 

Oldaltérkép
Vissza a főoldalra

 

 

Deutsch English Vissza a főoldalra Magyar