Sprinkler-1 Tűzvédelmi Kft.
2120 Dunakeszi, Pf. 37.
Telefon/Fax: +36 1 236-0772
E-mail: info@sprinkler-1.hu

Tűzvédelmi berendezések eszközeinek gyátrása és forgalmazása

Habkoncentrátumok

HABKONCENTRÁTUMOK

Hogyan is képződik a hab? Gondoljunk csak a buborékfúvó gyermekre. Egy edényben a vízhez sampont (vagyis habkoncentrátumot) keverünk (haboldat készítés), ebbe nedvesíthető anyagú hurkot (habfejlesztő eszköz) mártunk, és a kiemelt hurkon lévő kör alakú haboldat-film közepébe levegőt fújunk (habképzés), a buborékok sorozata pedig száll a szivárvány színeiben sziporkázva, kész csoda!

Habkoncentrátumok

Alapjában a HABKÉPZŐ ANYAG, vagy a HABKONCENTRÁTUM hasonló célra szolgál a tűzvédelemben, mint az előbbi példában a sampon. Nézzük csak meg, hogyan is működik ez, néhány alapfogalom megmagyarázása után!

A habkoncentrátum olyan vízben oldható anyag, amely a víz felületi feszültségét csökkenti (lágyabbá teszi a vizet, ezért a víz jobban habzik, lásd mosás mosószerrel esővízben). A buborékképzés mellett a filmképzési hajlam jellemzi a habanyagok tűzoltó képességét (AFFF, AFFF/AR). Jelenleg vizsgálják a habkoncentrátumok hosszú távú környezeti hatását és nemzetközileg betiltják azokat az anyagokat, amelyek veszélyt jelentenek a környezetre.

Haboldat: a víz és a habkoncentrátum oldata. Különböző töménységben (általában 0,1-6% habkoncentrátum) alkalmazzák. Levegő vagy gáz hozzákeverésével tartós habot képez, bizonyos típusoknál az oltandó folyadék felületénél 1 vagy 2 tűzgátló film képződik (AFFF).

Szintetikus habanyag: jó habzóképességű, könnyűhab képzésére is alkalmas habképző anyag.

AFFF hab: a habzóképesség mellett filmképző tulajdonságú is az AFFF hab, habroncsoló tulajdonságú folyadékok oltására is alkalmas, és a filmképző tulajdonság szinergikusan megsokszorozza a hab oltóképességét ezáltal hatékonyabb oltást eredményez.

Habanyagok szemléltetése

Kettős filmképző tulajdonságú hab: AFFF/AR kettős filmképző habok a habroncsoló folyadékok ellen is hatékonyan bevethetőek, mint például az alkohol vagy az aceton. Nevezik alkoholálló habnak is. A kettős film lényege, hogy a haboldat

  • az oltandó folyadékkal is alkot egy felületi filmet (ezt úgy képzeljük el, mintha híg orsóolajat cseppentenénk egy lavórnyi vízfelületre és a csepp olaj betakarja az egész felületet egy olajfilmmel), melynek a tűzveszélyes folyadék és a haboldat keveréke adja az anyagát, és
  • az oltóhab haboldatával is képez egy másik filmet, amelynek a filmanyagát a haboldat és a habképző anyag keveréke adja (ezt úgy képzelhetjük az előző elgondolást folytatva az orsóolajfilm felületén egy vízfilmet futtatnánk szét, és ez felett lenne maga az oltóhab.)

A Sprinkler-1 Kft. a szintetikus habanyagokat 0,5-3%-os bekeveréssel, funkciótól és a megrendelői igényeknek megfelelően szállítja a habanyagokat.

Az AFFF filmképző habanyagokat, és az AFFF/AR alkoholálló filmképző habanyagokat 3-6 % haboldat bekeveréssel ajánljuk.

Várjuk ajánlatkérésüket!

 

Oldaltérkép
Vissza a főoldalra

 

 

Deutsch English Vissza a főoldalra Magyar