Sprinkler-1 Feuerschutz GmbH.
2120 Dunakeszi, Pf. 37.
Telefon/Fax: +36 1 236-0772
E-mail: info@sprinkler-1.hu

Herstellung und vertrieb von Geräten für Brandschutzanlagen

Publikationen

Tüzivíz szivattyú

Ahhoz, hogy egy létesítmény tűz elleni védelme valóban hatékony és megbízható legyen, az első kritérium, hogy megfelelő legyen a tűzvédelmi rendszer tűzivíz vagyis oltóvíz ellátása. Természetesen ez az ellátás csakis megfelelő tűzivíz szivattyúkkal biztosított. Mi is az, hogy "megfelelő"?

A magyar szabályozás az OTSZ-ben, továbbá a beépített tűzoltó berendezések, mint pl. az MSZ 9781 (sprinkler), MSZ 9785 (habbaloltó) berendezések szakszabványaiban tartalmaz előírásokat. Különálló, érvényes tűzivíz szivattyú szabvány tehát elsősorban a nemzetközi tűzvédelmi szabályozásokban található.
Az a tervező és kivitelező, aki gondosan kíván eljárni, valamelyik nemzetközi normarendszer komplex figyelembe vétele mellett a magyar előírásokat is kielégítve készíti az oltóvíz szivattyúrendszereit.

A tűzivíz szivattyúval kapcsolatos néhány elengedhetetlen alapfogalom tisztázása. A fogalmak a tűzivíz szivattyúzásnál jellemzően alkalmazott centrifugális elven működő szivattyúra vonatkozik, címszavas részletességben.

Szállító teljesítmény (QM): A szivattyú által időegység alatt szállított vízmennyiség.
Hidrosztatikus nyomómagasság (P0): A nulla szállított mennyiségnél a szivattyúval elért nyomás.
Jelleggörbe: A szállított vízmennyiség és nyomómagasság összetartozó értékeinek diagramja.
Munkapont: A szivattyúhoz kapcsolódó csővezetékrendszer ellenállása és a szállított mennyiség által meghatározott pont a jelleggörbén.
NPSH: A szivattyú felszívóképességének jelzőszáma.
Meghajtó teljesítmény: A szivattyú működtetéséhez szükséges energia időegységre vonatkoztatva.

A kor követelményeinek megfelelő, átfogó, komplex szabályozás az oltóvíz szivattyúkra az amerikai NFPA 20-1999 -es, valamint a VdS előírások sorozata. Az előírások komplexen tartalmazzák a tűzivíz készletezését, az oltóvíz technológiáját, az irányítástechnológiát, a telepítési viszonyokat és a szivattyúk kiviteli formáját. A különböző szabályozások más és más biztonsági előírásokat tartalmaznak a meghajtó teljesítményre, a szállítóteljesítményre és a nyomómagasságra vonatkozóan, lásd. pl. az 1. ábrát.

VÍZSZINTES TENGELYŰ INLINE SZIVATTYÚK

A rendszertechnika bemutatására az NFPA 20 szerinti kapcsolási rajzon látható a koncepció.

A komplett tűzivíz szolgáltató szivattyúközpont, csővezetékrendszer, valamint a szükséges tűzjelző rendszer, a telekommunikáció kiépítése is, a hozzá tartozó építmények szabályozása egységes szabványrendszert képez az NFPA szerint. Lényeges, hogy a szivattyú szívócsonkján minden esetben atmoszférikus nyomást meghaladó értéknek kell rendelkezésre állnia. A szívónyomó és üzemviteli (pl. mérőcső) csővezetékrendszerek dimenzióit, kivitelét szintén a fenti szabályozás szerint kell megvalósítani.
A berendezéseket kezdve a tűzvédelmi koncepció kialakításától a műszaki tervezés, a hatósági, önkormányzati, biztosítói engedélyeztetés, gyártás, szerelés, teljesítményigazolás, üzembe helyezés, folyamatos karbantartás, időszakos felügyelet teljes körében a szabvány szerint kell kivitelezni.

FM jóváhagyott, UL listás szivattyúk elektromos vagy dízel hajtással 5000 GPM-175 PSI (1150 m3/h - 12 bar) munkapontig standard vagy kompakt kivitelben

Az IFEX Tűzőr Kft. többek között megvalósított rendszereinek egyike egy darab 2500 US GPM, 125 PSI, 545 m3/h, 88 vom alapnyomású oltóvíz ellátó rendszer konténerbe szerelve, mely egy teljes gyár tűzivíz rendszerének oltóvíz ellátását biztosítja.

Egy másik megvalósításban a tűzivíz szivattyú gépházban elhelyezett három db 700 m3/h teljesítményű, 10 bar nyomású, inline NFPA 20 szerinti, horizontális szivattyú megbízhatóan biztosítja az üzem tűzvédelméhez szükséges tűzivíz ellátást.

A 2100 m3/h térfogat áramot DN 300 mm-es tűzivíz körvezeték juttatja el a TVK üzem PPIV polipropilén gyárának veszélyeztetett területére.

VÍZSZINTES TENGELYŰ VdS JÓVÁHAGYOTT CENTRIFUGÁL SZIVATTYÚK

Standard vagy kompakt kivitelben, elektromos, vagy dízel hajtással 600 m3/h - 100 vom munkapontig engedélyezettek.

Az IFEX Tűzőr Kft. egy állványos-polcos kivitelű bértároló raktár tűzvédelmére könnyűhab elárasztással oltó habgenerátoros oltóberendezést telepített. A tűzoltó berendezéssel védett legnagyobb tűzszakasz elárasztott légtérfogat 45.000 m3. Védett terület 1 db 3500 m2-es tűzszakasz. Az oltóberendezés vízellátása VdS dízel szivattyúkkal történik.

VÍZ ALATTI SZIVATTYÚK STANDARD KIVITELBEN

412 m3/h, 110 vom munkapontig, elektromos meghajtással készül. A szivattyúkat a víztároló medencében, a víz alatt helyezzük el. A megbízható működés karbantartás nélkül biztosítható az élettartam végéig. A szivattyú víz alatti üzemmódra készül. A vízszintesen beépített szivattyún egy szintén víz alatti üzemmódra alkalmas elektromotor található.

FÜGGŐLEGES TENGELYŰ SZIVATTYÚK

Az NFPA USA szabványok követelményei szerint is rendelhetők, elektromos és dízel meghajtással. A szivattyúk telepítéséhez nem szükséges gépterem, mivel a szivattyúk a vízmedencébe nyúlnak be. Az NFPA szerint a merülő kivitelű szivattyúkat függőleges tengellyel készítik.

JOCKEY NYOMÁSTARTÓ SZIVATTYÚ

A nyomás alatti tűzivíz gerinc- vagy körvezetékekben folyamatosan fenntartják az előírásoknak megfelelő túlnyomást. Vízelvétel esetén automatikusan indulnak az oltóvíz szivattyúk. A hazai szabályozás kidolgozása a tűzivíz (oltóvíz) szivattyúk területén feltétlenül megkönnyítené a hatóságok, tervezők, üzemeltetők felelősség kérdésében is egyértelművé tenné a feladatokat.

Sitemap
Zurück zur Hauptseite

 

 

Deutsch English Zurück zur Hauptseite Magyar